2012. február 22., szerda

Modell-skicc

Megunva a skicceket és a füzetben gyűlő apró ötleteket, elkezdtem kisebb modellvázlatokkal kísérletezni. Ebből most megmutatok egyet. Az alábbi formai gondolatkísérlet egy olyan megoldási lehetőség csíráját mutatja be, ami a korábban külön kezelt két témára (growing lamp, flexible illumination) együttesen adhat választ. Egy olyan moduláris, tetszés szerinti hosszúságúra növeszthető lámpa előképe ez, ahol a rendszer lelkét a trükkösen kitalálandó csomópontok (köszi szívószál, hogy ezt a modell erejéig legalább megoldottad nekem) és a közéjük bekerülő alapelem jelenti. Az alapegységek mérete, anyaga, a megválasztott világítási technológia a lehetséges variációk végtelen tárházát biztosítja. A kialakított objekt szinte bármilyen felhasználásra alkalmas lehet: függesztett, fali, asztali, álló, vagy más földön elhelyezett lámpatípus is kialakítható. Az alapelem megengedi, hogy egymás után sorolva nagyon szabályos, geometrikus, vagy akár azt, hogy teljesen organikus, szinte véletlenszerű formát alakítsunk ki.
Ez a megoldás nem csak azt biztosíthatja, hogy olyanra építsük meg világítóeszközünket, amilyenre csak akarjuk, hanem azt is, hogy használat közben is változtassuk a téren belül, amennyiben a felfüggesztések és a csomópontok elég flexibilisek ehhez. A változtatás lehet drasztikus, és funkcionálisan is jelentős, de lehet hogy csak jelzésértékű lesz, éppcsak annyi, hogy kontaktusba kerüljünk a tárggyal. El tudom képzelni, hogy ez a lámpa használatra, mozgatásra, változtatásra hívogatja a tér használóit, bár lehet hogy éppen csak annyira, mint a hinta, ami mellett elsétálva nem álhatjuk meg, hogy legalább egy kicsit meg ne lökjük...
Mindezeken túl sokmindent tartogat még ez a kis modell, de ezekről később...







2 megjegyzés:

  1. ha már a tököd tele van az agyalással és csak bambán bámulni akarsz, de mégis tanulni valamit, akkor nézd meg ezt a videót. sok szeretettel.

    http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ym0LaSAn5n8#!

    VálaszTörlés
  2. Kedvencem a wcpapír és a ventillátor találkozása! Köszönöm! Még még kommenteket, asszociációkat!

    VálaszTörlés